Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csákány Attila :

Amurvarázs

Az év nagy részét kizárólag pontyozással töltöm, azonban minden évben legalább egyszer a harcias növényevőket, az amurokat próbálom becserkészni. Az utóbbi hetek rekkenő hősége adta az indíttatást, amely számomra jelezte, hogy eljött az amurozás ideje. A Palotási-tározón a nagy pontyokkal ellentétben az amurokról ritkábban (alig-alig) hallani, ezért még inkább fokozott figyelemmel készültem az amurok horgászatára.

Már a megérkezésem előtt informálódtam az aktuális fogási eredményekről, külön kiemelve az amurt. Pontyokat azért néhány horgásznak sikerült horogra kerítenie, de amurokat még csak hírből sem hallottak az utóbbi egy hónapban. Egy-egy kisebb példányt sikerült szákba terelni a helyi horgászoknak, de célzottan amurokra néhány fanatikuson kívül senki sem horgászik.

Az amuroknak a következő recept alapján elkészített bojlit szántam:
 • 3 kg Tasty Baits Sweet & Fruit Base mix (édes-gyümölcsös alapmix)
 • 500 gramm lucernaliszt
 • 300 gramm darált zöldborsó
 • 20 ml Tasty Baits Liquid Banana (banán aroma)
 • 10 ml Tasty Baits Liquid Bubble Gum (rágógumi aroma)
 • 10 ml Tasty Baits Liquid Wildberry Ice (erdei gyümölcs aroma)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jól látható, hogy milyen zöldes árnyalatú a lucernaliszttel készült bojli

 

Természetesen az elkészített bojli mellé más egyéb anyagok is kerültek. (kukorica, tigrismogyoró, köles, pellet). Az amuroknak szánt etető magvak elkészítése a következő módon történt: a száraz kukoricát és a kölest 1 napos áztatást követően forrásban lévő vízbe helyeztem, majd addig főztem, amíg a magok teljesen szét nem főttek. Miután a kifőzött kukorica és köles elkészült, egy rendkívül jó állagú keveréket kaptam (a kukoricaszemek krémes, puha állagúak lettek). Ezt egy légmentesen zárt tárolóeszközbe helyeztem.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A krémes állagú kukorica természetes, rendkívül intenzív és csábító illattal rendelkezett

 

A tigrismogyoró elkészítésénél hasonló volt a kiindulás (1 napos áztatás), azonban ezt csak 45 percig főztem. Miután elkészült, ezt is légmentesen lezártam. Az így létrehozott keverék rendkívüli fogóssággal rendelkezett.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A tigrismogyoró is fontos szerepet játszott a folyamatos etetésben

 

Az előkészületek után rendkívüli örömmel konstatáltam, hogy a tó sekélyebb részén sikerült helyet találnom. A széles nádfalakkal körbevett horgászhelyen hatalmas fák biztosították az ilyenkor aranyat érő árnyékot. Rövid terepszemle után (mely során rendkívül jó haltartó helyeket sikerült találni), próbáltam az amurok helyébe képzelni magam, azért a tó talán legmelegebb, és egyben legcsendesebb részén alakítottam ki egy terített asztalt számukra: a kiszemelt hely egy nádfal tövében található kemény talajú rész volt, mindössze 1 méteres vízzel, ahol több, vízből kiálló nádszál eltűnése (vízbe húzása) egyértelműen utalt az amurok jelenlétére. Első lépésben etetésként kb. 1 kg szemes anyagot és 30 dkg bojlit használtam fel. Az első éjszaka eseménytelenül telt, ezért új hely után néztem.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az első napon nem volt érdeklődés az amurok felől, helyettük pillangók látogatták a szárítóhálóba helyezett bojlit

 

Több órányi helykeresés után sikerült rátalálnom egy másik bíztató helyre. A velem szemben lévő nádfal előtt 4-5 méteres sávban kemény, fátyoliszappal borított helyet találtam, amely felé közeledve több nagytestű amur riadt meg. Ebben a helyben nagyon bíztam, hiszen minden jel arra utalt, hogy ott tartózkodnak az amurok: folyamatos burványok, víztolások jelezték a víz tetején napozó amurokat.

Ezt követően körülbelül 1 órát használtam a fekvő és balanszírozott (kiegyensúlyozott) végszerelékeket, de az elmaradt érdeklődés miatt lebegőre cseréltem, melyhez a következő, számomra elengedhetetlen eszközöket használtam:
 • FOX ArmaPoint SSC 7-es méretű horog
 • PELZER lebegő szivacs (sárga)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A végszerelék, amely rendkívül jó akadást biztosított, és ami a legfontosabb: egyszer sem kellett horgot cserélni a túra alatt!

 

A horogelőkét 10 cm-esre kötöttem. A szivacsból 10 mm-es lyukasztóval kifúrt darab teljes előkehosszban meglebegtette a másfél szem 14 mm-es bojlit. Ezt követően néhány óra várakozás következett, de a kora délutáni órákban jelentkezett az első érdeklődő. Az amurokra jellemző ejtős kapást követően egy 10,2 kg-os növényevőt sikerült megszákolnom.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A megfelelő helykeresést követően folyamatosan fogtam az amurokat…

 

A szereléket azonnal visszahúztam a kiszemelt helyre, és kb. 1-1,5 kg aprómagvat (kukorica, köles, tigrismogyoró) és 10-15 szem bojlit szórtam be. Még szinte ki sem értem a partra, máris újabb kapás következett, ezúttal húzós változatban. Ez az intenzív kapássorozat folyamatosan tartott, egészen addig, amíg a túrára hozott aprómag és bojlimennyiség el nem fogyott.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az amurok súlya 6,8 kg-tól kezdődően…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… a 10-12 kg-os tömegen keresztül…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… egészen 18 kg-ig terjedt!

 

Ezt a következőképpen értem: minden kapás után a már fentebb említett 1-1,5 kg-nyi mennyiség került a vízbe, de a túra utolsó óráira ez már nem volt elegendő mennyiség. Az utolsó kapás előtt még sikerült fél kilónyi szemes anyagot a helyre juttatnom, azonban a következő visszahúzásnál már csak a horog mellett lévő csali ingerelte (volna) kapásra az amurokat. Ez számomra azt jelezte, hogy az amurcsapatot eddig a pillanatig sikerült helyben tartanom, majd ezután elvonultak. Az utolsó két óra eseménytelenül telt, ami érthető volt, hiszen az amurok számára terített asztalként funkcionáló etetés megszűnt.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Gyönyörű amurokat sikerült szákba terelnem

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Miután az amurok kiheverték a fárasztás utáni sokkot,…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… egy kis segítséggel…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… visszakerültek éltető elemükbe!

 

Összességében 31 darab amurt sikerült horogvégre kerítenem, 318 kg összsúlyban, ami nekem várakozáson felüli volt. Természetesen nem szeretném magamat „amurvadásznak” kikiáltani, hiszen elsősorban a pontyok horgászatára fordítok kiemelt figyelmet. Bevallom őszintén, az amurhorgászat terén még stílszerűen szólva „gyerekcipőben” járok, de legyen ez egy jelzés azoknak, akik amurhorgászatra adják a fejüket: Egy kis odafigyeléssel bárki sikeres lehet a növényevők körében!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezért érdemes horgászni…

 

Nézzük át a legfontosabb észrevételeimet, melyek alapvetőek voltak az amurok horgászatában:
 • Legfontosabb szempont a megfelelő helykeresés, talán a legfontosabb, hogy „lássunk” az adott vízen!
 • A lebegtetés a másik olyan fontos dolog, amely nagyban befolyásolhatja sikereinket. Esetemben a 10 cm-es lebegtetés vált be!
 • A csali minősége sem elhanyagolható tényező, hiszen ezzel próbáljuk kapásra ingerelni az amurokat! Itt fontos szerepet játszott a bojlimixhez adott lucernaliszt és darált zöldborsó. A „normál” gyümölcsös bojlira lényegesen kevesebb érdeklődés volt!
 • A folyamatos etetésre szánt aprómagvak helyes elkészítése nagyon fontos!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A látvány önmagáért beszél…

 

Remélem, tanácsaimmal mindenki nagyobb eséllyel indul az amurok horgászatára, és kívánom, hogy hasonló élményekben részesüljön!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Levitra Prix France EllTeft

(EllInhags, 2019.09.26 00:45)

Propecia Sterilizzazione [url=http://cure-rx.com]cialis canada[/url] Acquistare Cialis Online Doxycycline Isotret

pimpi750329@freemail.hu

(Kovács András, 2010.03.28 20:52)

Szia Attila!Hallottál már a Fegyverneki-holtágakról?5 részből áll,az 5-ös nagyon vadregényes,hatalmas amurok vannak benne.Nem próbálod meg valamikor?

pimpi750329@freemail.hu

(Kovács András, 2010.03.28 20:47)

Szia Attila!Először is gratulálok minden fogásodhoz.1,5 méteres vízben betörtük a nádat,a végszerelék épp a betört a nád alatt helyezkedett el.az amurok reggelre mindent lerágtak,de a végszerelékhez nem nyúltak.Másnap 1m20cm-es előkét használtunk,hajszálelőkén egy nagy pufit,és összehajtott nádat raktunk,és bevált.

Debrecen

(Bécu, 2010.03.23 19:31)

UHH NAGYON KIRÁLY!!!!

horgasz-tomi@

(hadhazi tomi, 2009.10.11 18:02)

hello tomi vagyok te csak amur horgászattal foglalkozol írj vissza ha tudol még ma ha lehet

carp02@freemail.hu

(tomi, 2009.08.26 11:39)

Szia atilla! Megtudod létszi adni az emailedet mert pár dolgot szeretnék kérdezni.

debrecen

(krisztofer, 2009.04.12 21:50)

cool jo az olalad remélem freisited

Ajka

(csecse, 2009.02.13 14:39)

Köszönöm a részletes leírást , az idén én is kipróbálom. Mert eddig csak pontyozás közben ugrott be egy kettő, száraz , fűzött kukoricára.