Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Pontyozás spiccbottal

 

Szóval azért írom le az alábbiakat, hogy hátha segítek valakinek megszerettetni a spiccbotos pontyozást, és a leírtakkal hátha adok valami ötletet a horgászathoz mint ahogy írásodban te is adtál egy két ötletet amivel majd kísérletezni fogok mihelyt az idő megengedi.

Megközelítőleg 5-6.éve kezdtem el tudatosan pontyra horgászni spiccbotokkal. Olcsó 3000-4000Ft értékű botok voltak ezek. Három tagot gumiztam be próbaként 1,6-os gumival és általában 16.os főzsinórt és 14.es előkét használtam. A horog méretét többször változtattam de általában 8-14 közötti méreteket használtam típustól függően. Manapság nagyon szeretem a Triana Takara AT610NIC. zöld csomagos horgait amik nekem tökéletesen beváltak. Valamint a kék papiros Takara AT710NIC.szakál nélküli horgokat amiket főleg törpeharcsákban bővelkedő vizeken tudok értékelni. Meglepődve tapasztaltam, hogy a szakállnélküli horgokról sem megy el több hal a gumis horgászat során, valószínű azért mert a szerelés nem tud meglazulni. Mivel én állóvízen horgászok csak ezzel a szereléssel így az úszóim általában 1,5g-4.g között mozognak a széltől és áramlástól függően.
 


Etetőanyagként eleinte a Marosmix-et használtam azonban egy idő óta a granulált csirketápot használom mivel kevés víz hozzáadásától szinte tökéletes halmazállapotú lesz.Hasonló amit Döme Gábor videó filmjein láttam. A gombócok enyhe nyomásra szétesnek. Én az etetést általában úgy szoktam csinálni, hogy amikor kiérek 5-6 kétkezes gombóc és utána csak kicsi vagy amikor a pontyok megjelennek már csak szemes etetés ami csemege kukorica általában.
A horgászataim során többször észrevettem, hogy vannak olyan napok amikor egyeltalán nem fogok törpét de van amikor több kilót is . Először vagy a törpék vagy a dévérek szoktak jelentkezni. Utána van amikor a busák és ilyenkor szokott jönni a szakítás. És a váltás a match botra és kis szerencsével 20-45 perces fárasztás a 10-12.kg.busával.Azonban mikor a busák bejönnek nem igazán szoktam pontyot fogni. Lehet , hogy ez csak ezen a helyen fordul elő, legalábbis nekem általában ilyenkor nem jön be a ponty, majd csak este esetleg.

Az első horgászataim egy meglehetősen sekély vizű horgásztavon történt ahol még akkor volt természetes szaporulat ,szinte hihetetlen mennyi kispontyot 0,5.kg.körüliket és a vízre jellegzetes nyurgapontyot fogtam amik nagyjai 1,5kg.körüliek voltak.

Azt hiszem ez az élmény volt amikor igazán megszerettem a spiccbotos pontyozást. Kapás után a ponty nagyon látványosan kihúzta a három tagban lévő gumit, ami a fárasztás végére teljesen visszahúzódott és így megbírtam szákolni a halat. Azonban ekkor még csak sima olyan 1,5méteres pontyozáshoz alkalmas szákom volt minek következtében volt olyan, hogy csak úgy tudtam megszákolni a pontyot, hogy az alsó tagot összenyomtam. Azóta persze vettem egy olcsó 3méteres szákot amivel mostmár könnyedén meg lehet szákolni a pontyot. Mivel nem szeretem másra bízni a szákolást, úgymond szeretek egyedül megküzdeni a hallal. És ezt igazán itt tapasztaltam, hogy mennyivel izgalmasabb kifogni ezeket az általában „egyen pontyokat” spiccbottal mint egy hagyományos fenekező bottal, de még a modernebb féder és match botos horgászatnál is jobb.

A sok spiccbotos horgászat következtében a gumi méretét lejjebb vittem és jelenleg 1,4es gumit használok bár próbáltam az 1,2es gumit is de itt nagyon elhúzódott a fárasztás mivel a három tagba fűzött gumi tán még 10.méter fölé is kinyúlt. A szákolás is nehéz volt mert a hal súlyát nem bírtam a gumi nyúlása nélkül húzni.
 


Az egyik leg emlékezetesebb élményem amikor a „Trianás” Szilárd javaslatára és helyszíni bottesztet követően megvettem a Triana Complex Match nevezetű 6.méteres spiccbotját. Alig vártam, hogy kipróbáljam. Mivel nem volt hozzá tartalék spicc így nem tudtam begumizni,nem akartam az eredeti spiccet levágni. A szokásos 0,16-0,14es szerelék, ideális szélmentes idő , úgyhogy 1,5g.os hosszú antennás úszó. Etetés után szép dévéreket fogogattam. Esteledett az idő szinte már szürkület kezdődött amikor kapás után akasztás és a bot szinte megszólalt ZZZZZ és az előke leszakadt. Szinte olyan volt mintha egy orsó fékje szólalt volna meg ahogy a hal elindult és a bot spiccét a vízbe húzta. A létráról gyorsan egy újabb szerelék immár 0,18-0,16 os egy szem csemege a horogra egy fél marékkal az etetésre. Kis idő elteltével elmerül az úszó akasztás és a bot ismét ZZZZ.Érzéssel próbálom erőltetni de kénytelen vagyok a bot spiccét a vízbe engedni, és a hal ismét elszakította az előkét. Közben már erősebben szürkült az idő, semmi létrázás 0,18 as végig és Szilárdot idézve , ha megy a ponty tedd fel nyugodtan a 6-ost.Triana Takara 610Nic 6.-os horog direktbe, a főzsinórra.Két szem csemege a horogra. Na ezzel bírtam fogni egy olyan 1,5.kg.os pontyot, majd végül egy hal elvitte a horgomat ami után befejeztem a spiccbotozást és Match botra váltottam amivel fogtam is egy 3.kg.körüli tükröst az etetésről.

Ez a Triana bot „valami borzasztó erős” mondjuk még most is 15000.Ft.körül mozog az ára. De én nagyon meg vagyok vele elégedve csak egy baja van, hogy nem hétméteres.

Mindent összevetve én azt mondom, hogy egy olcsó spiccbotot is van értelme begumizni ,mert egy vékony finom szerelékkel eredményesen lehet horgászni. És nem mellékesen ha etet is az ember rengeteg kapása van sok keszeget, törpét lehet fogni rövid idő alatt, és nem ül az ember órákig kapás nélkül a vízparton.

Azonban az „olcsó” botoknak van egy hátrányuk : nehezek.6-méterig még elviselhető de a 7.méteresek már nagyon nehezek. Főleg egy hosszabb horgászat során. Próbáltam én is a bottartókat,jó is az addig míg nincs kapás, de ha a hal eszik akkor a spiccbotnak kézben a helye mert szinte egymás után van kapás és igen „intenzív munka” lesz a horgászás. Persze ez nem baj csak megviseli az ember gerincét és a karját.

Nehogy félre értse valaki én nem azt mondom, hogy mindig így horgásszon, mert én is horgászok match és féder bottal sőt szeretek bojlizni és harcsázni is, de tavasszal, nyárelején amikor a pontyok előszeretettel tartózkodnak a partmenti sekélyebb vizeken szerintem érdemes megpróbálni a spiccbotozást.

Hát röviden ennyit a spiccbotozásomról és remélem, van akinek kedvet adtam ehhez a nem is túl drága módszerhez...

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

josua999@freemail.hu

(Szabolcs, 2010.05.21 19:54)

Köszönöm a tanácsokat szombaton ki is próbálom és hátha sikerem lesz!A legnagyobb pontyom eddig 10 és fél kg-os volt!Kösz az ötleteket hátha megdöntöm Apukám rekordját
15,25 kg-os pontyot!
Sziasztok!

vdawe@freemail.hu

(Carphunter, 2009.04.16 20:19)

Hello!
tetszett az írás,én is a fnomszerelékes technikák híve vagyok,matchbotozok,bolognaizok és spiccbotozok.
Én nem használok gumit,simán ráerőssítem a szerelést a spiccbotra,és úgy fárasztok. Ebbe va negy kis veszély,mivel a terhelés szinte csak a botra hárul,de nagyon szórakoztató. Ha nagyobb halak jönnének,akkor matchbotra váltok.