Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
 

 

 

 

 

 
Tisza-tó
 
A Tisza-tó horgászparadicsoma a Tisza-folyó duzzasztása következtében létrejött 127 km2-es, szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal rendelkező szép természeti környezetű, gazdag élővilágú víztározó. Az idelátogató, vízzel ismerkedő horgászok elé egy határtalan nyugalmat árasztó, sejtelmes és vadregényes vízivilág tárul. A tározó térre jellemző mozaikosság, a változó vízmélységű és adottságú területek, a duzzasztás időszakában és azon kívül is jó horgászati és fogási lehetőségeket nyújtanak. Szinte minden évszak kínálja a horgászati alkalmakat és horgászatilag kívánatos halfajok zsákmányolási lehetőségét.

A Magyar Országos Horgász Szövetség 1974. augusztus 23. óta hasznosítója a Tisza-tó halászati jogának. A tározó építési időszakában komoly üzemszerűen folytatandó halászati elképzelések, tervek születtek, de a tározó nem végleges tervei szerinti kiépítéséhez nem történtek meg a halászat számára fontos mederrendezések, fakivágások, tuskóirtás. Mindebből következően a gazdaságos üzemszerű halászat nem volt megvalósítható, illetve a tározó tényleges funkcióját keresve döntöttek arról, hogy az üdülési hasznosítás is elsődleges legyen, ezért került az Alföld "Balatonja" az országos szövetség halászati hasznosításába.

A Tisza-tó horgászatában a közvetlen régióban 5 megyei és területi szövetség összesen 24 horgász egyesülete érdekelt. A Közép-Tisza-Vidéki Horgászegyesületek Szövetsége (közvetlen tározói érdekeltségű 6 horgászegyesülete, 4000 fő horgásszal), He-k Heves megyei Szövetsége (közvetlen tározói érdekeltségű 7 horgászegyesülete, mintegy 3000 fő horgásszal), He-k Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szövetsége (közvetlen tározói érdekeltségű mintegy 19 horgászegyesülete, közel 3000 fő horgásszal Hajdú-Bihar megyei Horgász Szervezetek Szövetsége (közvetlen tározói érdekeltséggel, mintegy 1700 fő horgásszal) és a Tisza-tavi He-k Szövetsége (mintegy 2000 fő) horgászaiból kerül ki a tározón állandóan horgászók egy jelentős hányada. A másik ugyancsak meghatározó réteg a főváros és régiójának horgásztársadalma, melyből nagy számban rendelkeznek a tározó térségében ingatlannal, ezáltal általában éves területi engedéllyel, így állandó horgásznak számítanak. A felsorolt térségekből és az ország más területeiről is igen sok vendéghorgász érkezik egy-egy időszakra (napra, hétvégére, hétre) a változatos horgászlehetőséget kínáló, szép természeti adottságokkal rendelkező vízterületekre.
 
Halak búvóhelyét vallatva Családi kenutúraVadregényes környezet Szürke gém
 
A tározótérre az állóvizekre jellemző szinte minden halfaj, a ponty, a csuka, a süllő, a harcsa, a compó, a kárász és a keszegfélék is megtalálhatóak. A tó területét 46 km hosszan szeli át a Tisza-folyó, melynek a tározóra eső partrészei és nyíltvízi szakaszai is közkedvelt horgászhelyek. A folyómeder, melyben a víz sodrása lassúbbá vált ugyancsak bővelkedik halakban, különösen közkedvelt zsákmánynak számítanak nagytestű tiszai nyurgapontyok, de nem ritkák kapitális süllők, harcsák és balinok sem. A folyóvizet és a tározót összekötő öblítőcsatornák a halak ide-odavándorlásának színterei, torkolati szakaszak különösen népszerűek a ragadozó halakra horgászók körében. A termetes süllők, csukák és balinok szívesen keresi itt zsákmányukat. A tározó haléletterei állandó változásban vannak, ennek következtében a halállomány szerkezete is változik, jelenleg 65 halfaj lelhető fel. A folyó által szállított hordalék okozta feltöltődés és ennek következtében a vízi növényzet terjeszkedése tovább növeli a víz mozaikos jellegét és helyenként csökkenti a halak életterét és a horgászati lehetőségeket is. Míg a korábbi évtizedekben a duzzasztás következtében ideálisnak mondható ívó- és ivadéknevelő helyi voltak a tározónak, ezáltal a vizet a Tisza "halbölcsőjének" is lehetett nevezni, addig az utolsó másfél évtizedben már fokozott figyelmet kellett fordítani az értékes halfajok állományának haltelepítésekkel történő növelésére.
A 437-es fkm, Buláti-sziget  Kapásra várva


Halasítás
Mint az már fentebb említettük a Tisza-tó halászati hasznosítását jelenleg is a Magyar Országos Horgász Szövetség végzi. A hasznosító joga és kötelezettsége a vízterület halasítása, amit a területi sajátosságok és a horgászati igények figyelembe vételével végez, a halgazdálkodási terv előírásai alapján. Az elmúlt években az országos szövetség rendszerint a halgazdálkodási terv előírásait túlteljesítve végezte haltelepítési tevékenységét. A kihelyezéseknél figyelembe vettük a horgászati igényeket is, így a "méretes" halak telepítése a fő horgászati szezon kezdet előtt kezdődik meg minden évben. A fiatalabb korosztályokat tavasszal helyezzük ki, kihasználva a tározó rendkívüli haleltartó képességét.
Pontytelepítés Poroszlónál Pontytelepítés halcsúszdávalPontytelepítés Tiszafüreden Pontytelepítés Tiszafüreden
A víz horgászati hasznosítója a Magyar Országos Horgász Szövetség a halgazdálkodási terv előírásai szerint évente több tíz tonna pontyot és több százezer ragadozóhal-ivadékot telepít. A 2003. Évben összesen 45.3 tonna növendék és fogható méretes ponty és több mint 600 ezer darab ragadozó-ivadék gyarapította a halállományt. A Tisza-tó igen kedvelt horgászvíz nemcsak a térség horgászai, hanem Magyarország más vidékeiről is rendszeresen, vagy időszakonként idelátogató horgászok körében. A tározó jó horgászati hírét és kínálatát külföldön is ismerik. Az idelátogató és vissza-visszatérő külföldi horgászvendégek jelentős száma is bizonyítja elismertségét Európában.
Előnevelt ponty Előnevelt pontyA kihelyezés előtt megjelölt ponty Kétnyaras tiszai nyurga
Fogások
A horgászok által ejtett zsákmány összetételéről elmondható, hogy a magyarországi szokásoknak megfelelően a ponty áll az első helyen, megelőzve a süllőt és a csukát, majd a harcsa következik szintén jelentős mennyiséggel. Amurból is szépen fognak a horgászok, annak ellenére, hogy e halfaj már évek óta nem került telepítésre a tározóba a törvényi módosítások következményeként.
8 kilós tiszai nyurgaponty Egy a tározó remek fehérhal állományából
A 2000. évi ciánszennyezést követően, az egyes halfajoknál tapasztalt jelentős fogás visszaesést követően, évről-évre folyamatosan emelkedik a kifogott halak mennyisége. Ez részben a hasznosító megfeszített munkájának, részben pedig a tározó rendkívüli regenerációs képességének tudható be.
Harcsafogás csónakból Pontyfogás partról
A horgászfogási statisztika kedvező képet mutat, ugyanis a horgászzsákmányban más magyar nagy vizekkel összehasonlítva magasabb arányban szerepelnek az érétkes nemes halak és különösen a ragadozóhalak. A 2003. évben az összes horgászzsákmány 134,5 tonna volt, ezen belül pontyból 37,2 tonnát, csukából 11,6 tonnát, süllőből 13,7 tonnát, harcsából 7,1 tonnát balinból 2,4 tonnát, míg a fehérhalból összesen 62,5 tonnát zsákmányoltak a horgászok.
Éppen bírja a mérleg A gyönyörű nyurga visszaengedés előtt
Rendezvények
A Tisza-tavon 2004-ben is megrendezésre került a "Tisza-tavi évadnyitó horgászverseny". A május 1-én tartott rendezvényre sok és jól felkészült horgász érkezett. A kupák mellett értékes tárgynyeremények is gazdára találtak.
Pillanatkép az évadnyitó horgászatából A későbbi győztes, itt még munkábanMérlegelés a verseny után Bizony a fitalokat is érdekli a halAz eredményes versenyzők díjai A győztes átveszi jutalmát
Az "évadnyitó" mellett 2004. augusztus 28-án a tiszafüredi holtágban nyílt törpeharcsafogó versenyt rendezett a szövetség. A versenyre bárki díjtalanul benevezhetett. Az első három helyezetten kívül a legkisebb és legnagyobb halat kifogó is értékes nyereményeket kapott. A verseny győztese a vándorkupát egy évig, a jövő évi törpeharcsafogó versenyig őrizheti meg. A sikeres verseny alatt bemutatásra kerültek a törpeharcsa kedvezőtlen térfoglalásának visszaszorítására használt csapdák és varsák.
Mérlegelés a törpeharcsafogó verseny után 3 óra eredményes horgászataPillanatkép a törpeharcsafogó versenyről Az első törpeharcsafogó verseny díjai
Halőrzés
A halőrzés a hasznosító egy szintén a halgazdálkodási terv szerint előírt kötelezettsége, melyet saját költségére kell biztosítania.

A Tisza-tó halászati őrzését az országos szövetség 6 fő főállású halőrrel, illetve társadalmi halőrök bevonásával, a helyi rendőrség és a vízirendészet munkatársaival együttműködve látja el. A főállású halőrök képzéséről és megfelelő szakmai felkészültségéről a szövetség gondoskodik. A technikai felszerelések modernizálása folyamatosan történik. A halőrök már jelenleg is rendelkeznek éjjellátó készülékekkel, illetve a szabálytalanságok digitális rögzítésére alkalmas eszközökkel. A halőrök munkáját jól felszerelt, környezetbarát hajók és a terepadottságokat jól elviselő gépkocsik segítik.

A sikeres halőrzés érdekében számítunk minden kedves horgásztársra és ezúton is a halőrökkel való közreműködésre kérjük fel őket. Az országos szövetség Tisza-tavi Kirendeltségének bejelentő telefonja éjjel-nappal fogadja a hívásokat, ahol jelezhetik, ha bármi olyat látnak, ami valószínűleg sérti a tározó horgászati rendjét.
Folyóvizi ellenőrzés A horgászatra jogosító okmányokHalőr munka közben Visszatartott illegális eszközök

A telefonszám: 06-30-9540-732

A sikeres együttműködés eredményeként a 2003. évben a halőrök közel 50 kilométer orvhalász-hálót szedtek fel a tározó területéről.
Szemétszedés
A tározó a horgászok és a pihenni érkező turisták számára egyaránt megfelelő lehetőségeket biztosít. A kellemes kikapcsolódás alapvető feltétele a kultúrált környezet megléte és fenntartása. Sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy egyes felelőtlen embertársaink nem éppen a legmegfelelőbben kezelik a vízparti tisztaság kérdését, így rontva a tározó képét és a többiek kikapcsolódását. Az országos szövetség önerőből, évi több milliós költséggel próbálja tisztán tartani a tározó partját. Kérjük a kedves horgásztársakat, hogy a horgászatuk után keletkezett szemetet a kihelyezett szemeteszsákokba helyezzék el és erre figyelmeztessék társaikat, illetve a nem horgászókat is.

Fokozottan felhívnánk a horgászok figyelmét, hogy a horgászrend szerint szemetes helyen horgászni tilos!
Haljelölés
Az országos szövetség évek óta végzi a halak mozgását és növekedését vizsgáló kutatói tevékenységét, haljelölések segítségével. Az országos szövetség által használt haljel narancssárga színű csövecske, mely "MOHOSZ" felirattal és általában 5-6 jegyű sorszámmal van ellátva. Ezen vizsgálatok alapján korrigáljuk a telepítések helyét és a telepített halak korosztályát, mennyiségét. A haljelölések sikeressége a horgászokon is múlik. Jelölt hal kifogása esetén kérjük, hogy méretes hal esetében a jellel együtt küldjék meg címünkre (MOHOSZ, 1124 Budapest, Korompai u. 17. vagy Tisza-tavi Kir., 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.) a fogás helyét, idejét, a fogott hal faját, súlyát és hosszát, illetve a halat kifogó nevét és címét. Méreten aluli halak esetében a jel halból történő kivétele nélkül azonos módon kérünk eljárni. A haljelet és az adatokat hiánytalanul beküldőknek egy válaszlevelet és 200 méter horgászzsinórt küldünk, valamint részt vesznek egy év végi nyereménysorsoláson is.
Haljelölés a tiszafüredi hídnál Jelölés halőri segédlettelA kíméletes bánásmód követelmény A jelöt hal és a jelölés segédeszköze
Halmentés
A tározó vízügyi szempontból az árvízcsúcsok csökkentését hivatott szolgálni. Ezért év végén a vízszintet a víz szakaszos eleresztésével lecsökkentik. Ekkor a tározó számos része alkalmatlanná válik az ott rekedt halak áttelelésére, így azok túlélése emberi beavatkozás nélkül lehetetlen. Ezen a helyzeten az országos szövetség mentőhalászatokkal próbál segíteni ,és jelentős költséggel kifogja és áthelyezi az elzárt területeken rekedt halakat a folyó telelésre alkalmas szakaszaira. A mentőhalászatok alkalmával is sor kerül a halak megjelölésére a fentebb már leírt módon. Így bizonyosodunk meg róla, hogy tevékenységünk eredményes volt.
Téli halvédelmi feladatok A lecsökkent oxigénszint azonnali beavatkozást igényelNagyméretű lék kivágása Levegőztető működés közben
Turizmus
Tisza-tó környéki valamennyi településen széleskörű turisztikai infrastruktúra várja az idelátogatókat. Sok panzió, falusi turizmust szolgáltató, jó néhány kemping és változatos étkezési és szállási kínálat áll a horgászok és családjuk részére. A horgászaton kívül sok élményprogram - vízitúra, vízisportok, strandolás, madárfigyelés stb. - közül választhat az, akit nemcsak kizárólag a halfogás érdekel.

A tó keleti területe, a Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999-óta a Világörökség része kulturális táj kategóriában. Az ornitológusok, s a természet iránt csak amatorként érdeklodok számára is igazi kincseket rejt ez a terület, ahol szervezett csónaktúrák keretében több mint 200 madárfajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklodok számára különös érték az itt fészkelok szelídsége, a vonuláskor itt idozo madarak tömegei, és az azok között eloforduló ritkaságok mint a jégmadár, bakcsó, üstökösgém, kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, nyári lúd, küszvágó csér, fattyúszerko, vagy a függocinege.

A Tisza-tó déli, 14 négyzetkilométeres, összefüggo abádszalóki öble - Európában egyedülállóan - a motoros sporteszközök számára is engedélyezett vízfelület, s így a vízi sportok kedveloinek paradicsoma.
Kikötők:
1. Szalók Vitorlás, Yacht és Csónakkikötő
H- 5241 Abádszalók, József A. krt. 42.
kapcsolattartó: Balogh Barnabás
Tel./fax: 00-36/59-445-174, 00-36/30-9310-660
e-mail: yachtclub.szalok@t-online.hu

2. Tiszavirág Csónakkikötő
H-5243 Tiszaderzs, Pf. 4.
kapcsolattartó: Zsámboki János
Tel./fax: 00-36/70-310-7189, 00-36/70-262-6694

3. Katamarán Kikötő
Tiszaszőlős, kapcsolattartó: Kispál András
Tel./fax: 0036/30-952-7039

4. Szabics Kikötő
H-5358 Tiszafüred-Örvény
kapcsolattartó: Szabics Imre
Tel./fax: 00-36/30-954-8620, 00-36/59-511-123

5. Kormorán Kikötő
H-5358 Tiszafüred-Örvény
Tel./fax: 00-36/59-350-350, 00-36/20-939-1979

6. Albatrosz Kikötő
H-5350 Tiszafüred, Bán Zsigmond u. 67.
kapcsolattartó: Nagy József
Tel./fax: 00-36/30-967-6037, 00-36/59-351-523

7. Delfin Kikötő
H-3588 Poroszló
kapcsolattartó: Görbe Károly
Tel./fax: 00-36/20-381-7682.

8. Tiszanána-Dinnyésháti Kikötő
H-3385 Tiszanána
kapcsolattartó: Barcsik Ferenc,
Tel./fax: 00-36/36-366-429, 00-36/30-395-0695, 00-36/36-566-005

Tiszafüred 39 fokos gyógyító vizét Európa távolabbi országaiból is sokan keresik fel, de termálfürdőt találhat a vendég a lovas életéről is ismert Kőteleken, a vadregényes szépségű Tisza-part közelében fekvő Tiszacsegén, vagy Polgárban, ahol a termálfürdő mellett csónakázótó is színesíti a kínálatot. Sokak által és régóta kedvelt a berekfürdői gyógyfürdő, ahol szépen parkosított környezetben hatmedencés strand és kétmedencés fedett termálfürdő fogadja télen-nyáron a pihenni vágyókat és elsősorban a mozgásszervi panaszokkal érkezőket. A tiszaújvárosi termálfürdő 1600 méter mélyről feltörő vízének összetétele és hatása a híres hajdúszoboszlóiéhoz hasonló. A gyógyászati eszközökkel tökéletesen felszerelt fürdőben három fedett és egy szabadtéri medence, valamint a terápiás részleg felkészült szakemberei várják a vendégeket.

Másfajta élményekben lesz részünk, ha nyeregbe - kerékpárra vagy lóra - pattanunk, és így indulunk el a tó körül. A Tisza-tó abban is különbözik tótársaitól, hogy itt gáttal védik az áradások ellen a hatalmas vízi világot körülvevő területeket. A gát felületének nagy része burkolt. Ha a kalandozásnak ezt a módját választjuk, akkor is érdemes térképet vásárolnunk, amelyen elsősorban a gátőrházak jelölése segíthet a tájékozódásban. A gátőrházakban kaphatunk ivóvizet, baj esetén elsősegélynyújtásra is számíthatunk, s telefonjuk igénybe vehető segélykérésre.

A harcsafogás különleges eszköze a Tiszán a kuttyogtatás, amelynek sikerét a visszajáró horgászok már bebizonyították.A süllofélék és a csuka is kedvelt célpontjai a horgászoknak, a tiszai pontyból pedig közismerten kituno halászlé fozheto.A két nem oshonos hal, a busa és az amur húsa is kituno. A márna a gyorsabb folyású, mélyebb vizekben tanyázik.

A horgászengedélyek a környező települések horgászegyesületeinél, a horgászboltokban is könnyen beszerezhetőek, ugyanitt széles választékban szerezhetők be a horgászfelszerelések és csali anyagok is. A horgász területi engedélyek következő típusai vásárolhatóak meg: felnőtt, vagy ifjúsági éves, heti, napi, kétnapi, háromnapi, területi engedély, illetve 14 éves korig gyermek területi engedély. Valamennyi engedélyen megtalálható az érvényesség és a tározó horgászrendje, mely meghatározóan a halászati-horgászati törvény előírásaira támaszkodik, de más fontos szabályokat is rögzít, pl. természetvédelmi területek horgászata stb. A horgászat megkezdése előtt mindenképpen szükséges áttanulmányozni ezeket a szabályozásokat.
2006. évben forgalmazott területi engedélyek
Tisza-tó
F e l n ő t t
I f j ú s á g i
éves
heti
2 napos
napi
éves
heti
2 napos
napi
- tagsági lappal kedvezményes
13000
5500
2200
1300
6500
2300
950
550
- tagsági nélkül teljes árú
21000
10000
3600
2200
10500
 
1800
1050
- tagsági lappal 68 év felett
6500
 
 
 
 
 
 
 
3 napos
3400
 
 
 
1500
 
 
 
Jászsági és Nagykunsági-főcsatorna
4400
 
 
800
2200
 
 
400
Nagykunsági főcsatorna zárt szakasza
 
 
 
1150
 
 
 
 
Tisza-tavi területi engedélyeket a tavon érdekelt horgászegyesületeknél, megyei, területi szövetségeknél lehet beszerezni, ezen kívül megvásárolhatók a következő jegyforgalmazóknál:
Nagybudapesti Horgászok Egyesülete
Budapest Lágymányosi u. 14.
Horgászbolt, Zabolai Gábor
Abádszalók Arany János u. 14/2.
Horgásztanya, Bodzás Pál
Abádszalók Attila-öböl
Horgászbolt, Tímár Anikó
Abádszalók Széchenyi u. 18.
Horgászbolt, Szabó Zsigmondné
Besenyőtelek Fő u. 200/a.
Horgászbolt, Vojtekovszki Csaba
Dormánd Dózsa Gy. u. 63.
Horgászparadicsom, Kiss Gábor
Eger Maklári u. 82.
Horgászbolt, Szabóné Harmat Edit
Gyöngyös Almássy Pál u. 2.
Horgászbolt, Gyarmati István
Heves Hunyadi u. 10.
Horgászbolt, Nagy László
Heves Liszt F. u. 2.
Horgászbolt, Magyar László
Kisköre Kossuth u. 41.
Horgászbolt, Sipos Zoltánné
Kisköre Széchenyi u. 27.
Sellő Horgászbolt, Ócsai János
Mezőkövesd Bevásárló udvar A/2.
Horgászbolt, Lázár András
Mezőkövesd József Attila u. 2.
Ezüst Ponty HE, Zsák Lászlóné
Poroszló Csapó köz 8.
Csuka Horgászbolt, Gacsal József
Poroszló Temető u. 2.
Horgászbolt, Szepesi Imre
Poroszló Üdülősor 1/22.
Nagy Ho-Ho-Ho Horgászbolt, Werhóczki Richárdné
Poroszló Virág u. 1.
Horgászbolt, Bernáth János
Sarud Kossuth u. 3.
Csoma Gábor
Szajol Petesziget 1.
Horgászbolt, Szabó Kálmán
Tiszafüred Ady Endre u. 35.
Csákfalvi Tibor
Tiszafüred Esze Tamás u 3/a.
Horgász Centrum, Szövetes Sándor
Tiszafüred Holt-Tiszapart
Ponyt@.hu Horgászbolt, Nagy József
Tiszafüred Húszöles u. 53.
Horgászbolt, Katona Tibor
Tiszafüred Húszöles u. 74.
Horgászbolt, Magyar Lajos
Tiszafüred-Örvény Füredi u. 85.
Benzinkút, Godó Ferencné
Tiszanána

Látogasson el a Tisza-tóra, kapcsolódjon ki, horgásszon szép és gazdag természeti környezetben, "a horgászok vízi világa" jó halzsákmányt és kapitális halak fogási lehetőségét is ígéri.

MOHOSZ Tisza-tavi kirendeltsége
5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.
Tel/fax: 06-59-352-113
A TISZA-TÓ 2006. ÉVI HORGÁSZRENDJE
Kedves Horgásztárs!

Üdvözöljük a Tisza-tavon. A tározó halállománya változatos és jelentős nagyságú, a fogási statisztikák is ezt bizonyítják. A halállomány védelme, őrzése és gyarapítása, a halasítások, valamint a vízi és vízparti környezet megóvása, fenntartása tetemes költségbe kerül a hasznosítónak. Számítunk segítő magatartására, a tározó partjai, szigetei tisztaságának és környezetének megóvására. A horgászrend egyes előírásai korlátozó jellegűek, ezeknél külön megértésére is igényt tartunk, mert a környezet, a természet védelme segít megőrizni a tározó sajátos élővilágát, és ezen belül a halállománynak ívó- és ivadéknevelő területeit. Kérjük ezért, hogy a horgászatra vonatkozó előírásokat a gondok megelőzése érdekében szíveskedjék áttanulmányozni, és az előírások betartására ügyelni.

Horgászatához kedvező vízjárást, jó horgászidőt és kellemes szórakozást kívánunk!

Az engedély érvényes:

I. A Kiskörei-duzzasztómű és a 440 fkm között a Tisza és a tározó területére; az Eger-patakra a Borsodivánka és Négyes községeket összekötő közúti hídjáig; a Tisza-tó körüli szivárgó árkokra. Az engedély nem érvényes a Laskó-patakra és szivárgójára.

II. A Jászsági-főcsatornán a víztározó töltésében lévő zsiliptől a Kál-Kisköre közötti vasúti hídig; Nagykunsági-főcsatornán a tározó töltésében lévő vízkivételi zsilip alatti, kerítéssel lezárt terület végétől az abádszalóki vasútállomás közelében lévő Abádszalók és Tiszabura helységek közötti országút hídjáig.

III. A Hortobágyi Nemzeti Park területén - annak igazgatósága által előírt, következő természetvédelmi korlátozásokkal:

a.) A Tisza-tó északi, természetvédelmi oltalom alatt álló régiójának határai: a 33-as főközlekedési út Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakaszától a Tisza 440 fkm-ig a folyótól keletre és nyugatra eső védtöltések közötti terület. Ezen területen - a Tisza és a IX-es öblítőcsatorna kivételével - tilos a motorcsónakos közlekedés. A kijelölt tilalmi (rezervátum) területen fekvő Kerek-tó, Hordódi-Holt-Tisza, Háromágú vízrészeken egész évben tilos a belépés, ott-tartózkodás, következésképpen a horgászat és a halászat is. A Nyárád-ér, Eger-patak vonala, az 57, 58, 59-es alappontok által meghatározott vonal, illetve a 33-as főút a Tisza és a IX-es öblítőcsatorna által határolt területre február 1-től június 15-ig tilos a belépés, az ott-tartózkodás és a horgászás. A közlekedés június 15-től csak robbanómotor nélkül hajtott (elektromos vagy evezős) csónakkal engedélyezett.

b.) A Tisza-tó déli részén található természetvédelmi oltalom alatt álló terület határai: a Tisza jobb partja, az V-ös öblítőcsatorna (Aranyosi-öblítő), valamint egyenes vonal mentén a Kozma-fok, a Balázs-fok és a Kis-Tisza által határolt terület. Ezeken a területeken csak a 4 kW teljesítményt meg nem haladó belső égésű motorral hajtott csónak és kishajó közlekedhet, kivéve a védelem alá került Óhalászi Holt-Tisza, Porong-tava, Ispán-tava, Hód, Gaznyilas és Partos fenék, ahol robbanómotoros csónak használata szintén tilos.

c.) Az a) és b) pontokban meghatározott területek látogatható részein is tilos:

- a sátorozás, a kempingezés, a tűzgyújtás és a növényzetirtás;

- a természetvédelmi oltalom alatt álló állatok szaporodási helyét, illetve a madártelepeket 200 méternél jobban megközelíteni, a védett hínárnövényekből álló hínármezőket (tündérfátyol, tündérrózsa) károsítani, azokon keresztül vízi járművel közlekedni;

- engedély nélkül horgászstéget elhelyezni (az engedély nélkül kihelyezettek elbontását a természetvédelmi hatóság kezdeményezi).

d.) Szemetelni, illetve szemetes helyen horgászni tilos! A horgász köteles a horgászat befejeztével a szemetet magával vinni, vagy a kihelyezett szemétgyűjtő zsákokba helyezni. A szemetes helyen horgászótól a területi engedély bevonható, illetve az illetékes hatóság helyszíni bírságot szabhat ki.

IV. További rendelkezések:

1.) Időszakos tilalmak

a.) Január 1. és február 28., valamint december 1. és 31. között horgászni csak a naptári napkelte és napnyugta közötti időszakban lehet, az éjszakai horgászat tilos. A téli hónapokban tilos a horgászat a Tisza folyó következő fkm táblák közötti szakaszain: 405-410; 416-420 (kivéve az Aranyosi - szigetet elkerülő ág); 422-423; 426-428; 432-435.

b.) Január 1. és február 28, valamint december 1. és 31 között a Tisza-tó teljes területén tilos kifogni és megtartani a következő halfajokat: harcsa, ponty, amur, busa, compó.

2.) A vízügyi szervek által meghatározott üzemi területeken horgászni és tartózkodni tilos. Tilos a horgászat a téli kikötő területén, az erőmű felvizén 300 méter, a Nagykunsági-főcsatornán a vízkivételi mű, kerítéssel lezárt és a Jászsági főcsatornán a vízkivételi műtől számított 50 méteren belüli területén.

3.) A gáton a gépjármű közlekedés engedély köteles. Ellenőrzés esetén a gátközlekedési engedélyt be kell mutatni. Az engedélyek (napi, heti, éves) a tározó környéki horgászegyesületi irodákban, horgászboltokban és csónakkikötőkben szerezhetők be. Nem érvényesek a II-III. fokú árvízvédelmi készültség esetén. A gáton megállni és parkolni csak a töltéskoronán szabad úgy, hogy az álló jármű mellett egy másik biztonságosan el tudjon haladni.

4.) A parti nád-, valamint fűzsávot (biológiai védelem), a partvédő művet megbontani, megrongálni; a partvédő mű mögötti (feltöltött) terület védelmét biztosító növényzetet eltávolítani, irtani, gyéríteni nem szabad. A horgászat befejeztével el kell viszont távolítani az etetés jelölésére és a kikötésre használt karókat és bójákat.

5.) 14 éven aluliak partról és csónakból csak felnőtt személy felügyeletével horgászhatnak.

6.) Felnőtt horgász a törvényi előírások szerint egy időben kizárólag csak 2 bottal horgászhat, ennek az előírásnak a megsértése halvédelmi szabálysértés. Ifjúsági és gyermek horgász 1 bottal horgászhat, a gyermek horgász csak egy horgot használhat felszerelésén.

7.) Tilalmi idők, méret és naponta kifogható mennyiségre vonatkozóan a következő szabályok érvényesek a 2006. évben :
Halfaj
Tilalmi idő
Legkisebb kifogható méret
Csuka
II.15. - III.31.
40 cm
Süllő
III.1. - IV.28.
30 cm
Kősüllő
III.1. - V.31.
20 cm
Balin
III.1. - IV.28.
40 cm
Kecsege
III.1. - V.31.
45 cm
Ponty
V.2. - VI.15.
30 cm
Márna
V.2. - VI.15.
40 cm
Harcsa 80 cm alatt
V.2. - VI.15.
50 cm
Amur
-
40 cm

Felnőtt területi engedély birtokában a felsorolt mérettel védett halakból naponta összesen 5 db fogható, egy halfajból azonban legfeljebb 3 db. (Tehát fogható pl. 3 db ponty, 1 db süllő és 1 db csuka, vagy 2 db ponty, 1 db balin, 1 db amur és 1 db harcsa.) Ezen kívül naponta fogható 3 kg kősüllő és 10 kg egyéb, mérettel nem védett halfaj. Ifjúsági engedély birtokában naponta összesen 3 db mérettel védett, egy halfajból legfeljebb 2 db fogható. Ezen kívül fogható 3 kg kősüllő és 10 kg egyéb mérettel nem védett halfaj. A gyermek területi engedéllyel naponta 1 db méretkorlátozással védett hal és 5 kg egyéb hal fogható.

8.) A fogási naplóba a méretkorlátozással védett halat a fogást követően azonnal, az egyéb halakat a vízpart elhagyása előtt kell bejegyezni. A naplót a horgász a rajta feltüntetett határidőig a naplót kiadó egyesületnél köteles leadni.

9.) A haljelölés a halgazdálkodási munkát segíti. Jelölt halról a jelet akkor szabad levenni, ha az a méretet eléri. Ellenkező esetben a jel számát kérjük feljegyezni és a fogott halat kíméletesen visszaengedni. A leolvasott számot, illetve a levett jelet, a fogás helyét, idejét, a hal testhosszát, magasságát, súlyát, valamint a horgász nevét és lakcímét tartalmazó feljegyzést kérjük postán a MOHOSZ-nak megküldeni.

10.) A szervezett horgászversenyeket - a MOHOSZ Tisza-tavi Kirendeltségre (tel.: 06-59-352-113) történő kötelező bejelentés alapján - elsőbbség illeti meg, ezért a rendezőség által kijelölt helyen a verseny időtartama alatt csak a versenyzők horgászhatnak.

11.) Az időszakos állománymentő, állományszabályozó halászati tevékenység területén a halászati idő tartama alatt horgászni és a tevékenységet zavarni tilos.

12.) A horgászatra vonatkozó szabályok megsértése a hatóságin kívül egyéb eljárást is von maga után. A területi engedélyt már a szabálytalanságot megállapító hivatalos személy elveheti. Halvédelmi szabálysértés esetén a halászati hatósághoz történő továbbítás végett az állami horgászjegyet is visszatarthatja.

13.) Az itt nem szabályozott kérdésekben a halászati-horgászati törvény és a Horgászat Országos Szabályai az irányadóak.

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség vízminőség tájékoztatója

Vízterület hasznosítója: Magyar Országos Horgász Szövetség
Tisza-tavi évadnyitó horgászverseny
2005. április 30. Tiszafüred
Napos, de szeles idő fogadta a Tiszafüreden található Szövetes kikötőben a MOHOSZ Tisza-tavi Kirendeltségének szerezésében lebonyolított Évadnyitó Horgászversenyre érkező horgászokat. A verseny a regisztrációt és a sorsolást követően hamar kezdetét vette, hogy a csónakokkal a versenyzők minél hamarabb elfoglalhassák állásaikat és megkezdhessék a felkészülést a három órás versenyre.

Nem túl magas létszámmal, de ifjúsági kategória is külön értékelésre került, így minden ifi kisebb ajándékokkal térhetett haza a versenyről. A felnőtt kategóriában 19 résztvevő tette próbára horgászati tudását. A mezőny teljes fogása megközelítette a 40 kilogrammot.

A 2005. évi Tisza-tavi Évadnyitó Horgászverseny felnőtt kategóriájának eredményei:

I. helyezést ért el: Hajdú Tamás hajdúszoboszlóii horgász, a Sneci HE tagja, aki 14.110 gr halat fogott;
II. helyezést ért el: Farkas István felsőzsolcai horgász, az Erdészeti HE tagja, aki 6.730 gr halat fogott;
III. helyezést ért el: Nevelős Béla anóti horgász, az Erdészeti HE tagja, aki 4.290 gr halat fogott;

Kormos Barnabás fogta a legnagyobb halat, egy 550 gr-os dévért, amiért különdíjat kapott.

Az ifjúsági kategória eredményei:

I. helyezést ért el: Susányi Tibor, I
I. helyezést ért el: Csesznok Zoltán,
III. helyezést ért el: Gombás Marcell, mindannyian a Tiszafüredi HE tagja.

Képek a 2005. évi Tisza-tavi Évadnyitó Horgászversenyről:
A Tisza-tó kialakulása:
 
A Kiskörei Vízlépcsõ és Öntözõrendszerei fõműveinek megépítését az 1960-as évek közepén határozták el, mégpedig az Alföld öntözési rendszerének fejlesztéseként. Fõ célja a vízkészlettározás és az Alföld vízhiányos területeire, elsõsorban a Nagykunságba, a Körösök völgyébe és a Jászságba való gravitációs vízátvezetés feltételeinek megteremtése volt. A megvalósítás tervezett 3 ütemébõl 2 meg is valósult. Elsõként 1973-ban a kijelölt meder vízszintjének emelése, majd II. ütemként1978-ban a tározó 1,5 m-es elárasztása.
Ekkor azonban a természet közbeszólt, s olyan csodálatos vízivilágot hozott létre, hogy a harmadik ütemre (további 1,5-2 m-es vízszintemelés) már nem került sor.
Az 1978 óta eltelt idõszakban, a tervezettnél alacsonyabbra duzzasztott vízszint következtében, az összefüggõ, nyílt vízfelületek helyett egy változó vízmélységű, 40%-ban nyílt, 40%-ban vízinövényzettel fedett vízfelület, és 20%-ban cserjékkel, erdõkkel borított szárazulatok, szigetekkel tarkított táj alakult ki. A Kiskörei-víztározó rendeltetése hamarosan átértékelõdött, s így megszülethetett Magyarország második legnagyobb, 127 négyzetkilométer területű tava.
Egy tó, mely más tóval össze nem hasonlítható, hiszen keresztül folyik rajta legmagyarabb folyónk a Tisza, s amely az eredeti koncepció szerinti vízkészlet biztosítása mellett mára teret biztosít a víziturizmus ágainak gyakorlására, s mindemellett egyedülálló természeti érték is egyben.
Egy tó, mely eltér a megszokott tavak világától, hiszen felszínét burjánzó ártéri erdõk, sárgán aranyló homokpadok, holtágak, szigetek, gazdag flóra és fauna teszik változatossá. Változatos élettereinek köszönhetõen egyszerre, egymást nem zavarva fér meg itt a mozgalmas vízi élet kedvelõje, a fürdõzõ, napozó nyaraló, s a csendet óhajtó horgász.
A tó keleti területe, a Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999-óta a Világörökség része kulturális táj kategóriában. Az ornitológusok, s a természet iránt csak amatõrként érdeklõdõk számára is igazi kincseket rejt ez a terület, ahol szervezett csónaktúrák keretében több mint 200 madárfajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklõdõk számára különös érték az itt fészkelõk szelídsége, a vonuláskor itt idõzõ madarak tömegei, és az azok között elõforduló ritkaságok mint a jégmadár, bakcsó, üstökösgém, kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, nyári lúd, küszvágó csér, fattyúszerkõ, vagy a függõcinege.
A tó középsõ része Magyarország legnagyobb összefüggõ horgászkezelésű vize, igazi horgászparadicsom. A pecásokat az éve minden szakában csábítja ez a táj, hiszen hol a hideg és mély Tisza folyó, hol a sekélyebb, gyorsan melegedõ medencék kínálnak kedvezõ fogási lehetõséget. Egy kis gyakorlattal, s természetesen némi szerencsével bárki kifoghatja a víz alatt rejtõzõ 50 különféle halfaj valamelyikét, vagy akár élete halát is. Kiépített kikötõk, képzett túravezetõk, horgászbarát szálláshelyek, jól felszerelt horgászboltok várják eme sport szerelmeseit.
A napfény, a strandolás kedvelõi pedig a tó enyhe lejtésű partjainak szabadvizű strandjain (Abádszalók, Nagykörű, Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud, Poroszló, Tiszafüred) találják meg számításaikat.
A tó déli, 14 négyzetkilométeres, összefüggõ Abádszalóki-öble – Európában egyedülállóan- a motoros sporteszközök számára engedélyezett vízfelület, s így a vízisportok kedvelõinek paradicsoma. Kjelölt jet-ski és vízisípályák, szervezett vízisítáborok segítik az elméleti és a gyakorlati ismeretek elsajátítását.
A szárazföldi kalandozást kedvelõk felkereshetik az "ország cseresznyéskertjét" Nagykörűt, vagy a régió jellemzõ kézműves műhelyeit, melyekben korongozni, vesszõt, vagy gyékényt fonni tanulhatnak.
Kerékpáron és lóháton is felfedezhetõ a környék, vagy a gátak tetején kanyargó kényelmes lovaskocsikról gyönyörködhetünk a kilátásban.
Hűvösebb napokon kellemes kikapcsolódást biztosítanak a tó körüli gyógy- és termálfürdõk, melyek közül némelyik kuriózumként télen-nyáron, éjjel-nappal nyitva áll vendégei számára.
Az idõ tartalmas eltöltéséhez programok és szolgáltatások széles köre áll a vendégek rendelkezésére minden korosztály tekintetében.
A Tisza-tavi rendezvények között találni családi, sport, kulturális, tradicionális és gasztronómiai fesztivált is, hogy csak néhány példát említsünk.
 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz:

(Rendszergazda, 2008.11.29 07:43)

Elnézést kérek!A változtatások folyamatban vannak!Köszönöm észrevételét!

szövegszín kritika

(K.lászló, 2008.08.13 12:03)

Tisztelt Rendszergazda!
A bemutakozószöveg,és a többi információ alig látható a monitoron-- színe miattváltoztassanak rajta,ha ez lehetséges! Köszönettel K.László Budapest